Målet med presentasjonen
Hvordan tenker og føler du om målet med presentasjonen. Hvordan formidler du ditt budskap så du blir forstått og klarer og engasjere deltagerne? Dette er noen av ferdighetene du tester ut på dette kurset.
Å skape den gode følelsen
Om du er nervøs eller trygg påvirker presentasjonen din. Tilhørerne oppfatter bevisst eller ubevisst hvordan du har det. En enkel måte å skaffe seg en god følelse på er å tenke på en gang du likte det du gjorde, og gå inn i den situasjonen og den følelsen. Det finnes en rekke andre effektive teknikker som sikrer en god og trygg følelse når du presenterer. En trygg og god følelse gir tillit og troverdighet.
Å skape tillit
Å skape tillit på et øyeblikk er en uvurderlig ferdighet i de fleste sammenhenger, og spesielt når du presenterer. En måte å skape tillit på er å snakke samme sansespråk. For eksempel hvis en person hovedsakelig oppfatter tilværelsen igjennom bilder, bruker du et språk som avspeiler dette. For eksempel «se for deg dette». Men hvis personen foretrekker å kjenne/føle, så sier du, «du kan kanskje kjenne hvor bra dette føles». I en større forsamling er det viktig å velge ord og begreper som inkluderer både de som foretrekker det visuelle, auditive og det følelsesmessige. Det er fleksibilitet i praksis.
Å forstå hva intuisjonen din sier deg – Å tolke kroppsspråk og stemninger
Underbevisstheten vår oppfatter alt som foregår under en presentasjon. Spiller du på lag med din egen underbevisthet og lærer dens hemmeligheter å kjenne kan du plukke opp subtile tegn i forsamlingen og justere presentasjonen til du vet at du har nådd frem. Slik kan du motivere og skape den stemningen du trenger for enklest å nå målet med presentasjonen.
Observasjonsevne
En grunnleggende ferdighet i alle sammenhenger er å forstå hvordan vi bruker sansene våre når vi kommuniserer. Ved å utvikle observasjonsevne og sanseskarphet vil du vite hvor du har personen eller gruppen du presenterer til. Det er et grunnleggende verktøy for å lykkes med å nå frem med budskapet. Når du kan observere sansebasert er du fleksibel og du vil kan tilpasse presentasjonen for å nå frem til hvem som helst.
NTNU gir følgende ti råd for en god presentasjon på sine sider:
-
Bestem deg for et klart hovedbudskap.
-
Underbygg påstandene dine. Bruk egne erfaringer og tall, statistikk og henvisninger til andre kilder.
-
Ikke les fra manus, men bygg opp presentasjonen ved hjelp av stikkord.
-
Hold øyekontakt med tilhørerne.
-
Skap dialog med tilhørerne ved hjelp av spørsmål og svar.
-
Vær engasjert og vis at du virkelig er interessert i det du snakker om.
-
Snakk klart og tydelig og bruk pauser til å understreke viktige poeng.
-
Vis de, ikke bare fortell det. En gjenstand fanger oppmerksomhet.
-
Bruk gjerne audiovisuelle hjelpemidler, men bruk dem målrettet og med omhu.
- Hold deg til tilmålt tid. Vis respekt for tilhørerne.
Presentasjonsteknikk
Å holde inspirerende og gode presentasjoner er avgjørende i mange sammenhenger. Det er også for mange en stor personlig utfordring. Evnen til å engasjere publikum er en stor del av presentasjonsjobben. Å kunne lese publikums reaksjoner underveis og være fleksibel til å gjøre endringer tilpasset publikum er og en avgjørende for resultatet.
Hvordan må du tenke og kommunisere underveis for å nå frem med budskapet? Hvordan kan du bruke kroppsspråk for å understreke budskapet?
Resultat:
Når seminaret er over vil deltagerne være i stand til å gi virkningsfulle presentasjoner i ulike situasjoner, ha bedre selvtillit for å snakke foran større forsamlinger. Forstå og kunne bruke kroppsspråk til å understreke presentasjoner, samt lese publikums reaksjoner underveis og gi sikker tilbakemelding.
Temaer dag 1:
- Skape tillit
- Bygge selvtillit og finne din personlige stil
- Kroppsspråk
- Hvordan beholde den gode følelsen
- Sanseskarphet og observasjonsevne
- Engasjerende språk
- Fleksibilitet, evnen til å reagere på tilbakemeldinger
- Hvordan du tenker, hvordan hjernen arbeider, og hvordan du kan bruke den bedre til å nå målet med presentasjonen
Kurset er lagt opp med vekt på praktiske øvelser.
Tema dag 2:
Legg til en dag for mer individuell oppfølging.
Vi filmer presentasjonene og gir personlig tilbakemeldinger og konkrete råd om hvordan du etablerer en kommunikasjon med deltakerne.
Vi coacher deltakerne til et nivå hvor de når frem med budskapet og blir lyttet til. Vi legger vekt på hvordan tydeliggjøre budskapet gjennom kroppspråk, stemmebruk, engasjement, dramaturgi og kunsten å få deltagerne til å følge med. Du vil få klare tilbakemeldinger på hva som er dine sterke sider og hvor du har forbedringspotensiale.
Kurset er bergnet på grupper på inntil 12 personer.
Bestill kurset for en eller to dager etter behov.